
Joe Biden: Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin. SUA interzice importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia
Președintele american Joe Biden a spus că președintele rus Vladimir Putin nu va avea niciodată succes în cucerirea întregii Ucraine.
„Putin pare determinat să continue pe calea sa criminală indiferent de costuri”, a declarat Biden la Casa Albă, citat de CNN.
„El a făcut deja ca două milioane de ucraineni să fie refugiați. Rusia ar putea să continue să macine în avansul ei cu un preț oribil, însă asta este deja clar: Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin.
Putin ar putea să ia un oraș, însă nu va reuși niciodată să dețină țara. Și dacă nu răspundem astăzi asaltului lui Putin asupra păcii și stabilității globale, costul libertății și cel pentru poporul american va fi chiar mai mare mâine”, a spus acesta.
Președintele american Joe Biden a anunțat, marți, interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA. Mișcare administrației americane va avea efect doar în ceea ce privește petrolul, pe care SUA îl importă din Rusia în procent de 8% din totalul importurilor. Statele Unite nu importă gaze naturale din Rusia.
“Interzicem toate importurile de petrol şi gaz rusesc. Aceasta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane, iar poporul american va da o nouă lovitură puternică maşinii de război a preşedintelui rus Vladimir Putin”, le-a spus Biden jurnaliştilor, la Casa Albă.
După acest anunţ, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai a urcat cu 5,4%, până la 129,91 de dolari. Preţul barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a crescut duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008.
În 2021, SUA au importat în medie peste 20,4 milioane de barili de ţiţei şi produse rafinate pe lună din Rusia, aproximativ 8% din importurile de combustibil lichid al Washingtonului. De asemenea, SUA importă cantităţi reduse de cărbune rusesc, conform Agerpres.
Biden s-a mai adresat și companiilor americane de petrol și gaze, spunând că războiul și impactul acestuia „nu sunt o scuză pentru a exercita creșteri excesive ale prețurilor” care exploatează consumatorul american, adăugând că nu va tolera acest lucru. Însă a recunoscut și că firmele „sunt un exemplu” prin retragerea din Rusia.
Statele Unite au luat această decizie unilateral, fără aliații europeni, din cauza dezacordului dintre statele europene cu privire la interzicerea aprovizionării cu gaz din Rusia. Țările UE sunt mult mai dependente de importurile rusești de petrol și gaze decât Statele Unite.
Biden a felicitat poporul ucrainean pentru rezistența în fața războiului.
„Au inspirat lumea cu bravura, patriotismul și determinarea lor sfidătoare de a trăi liberi. Războiul lui Putin a provocat suferințe enorme și pierderi omenești nenecesare în rândul femeilor, copiilor, tuturor din Ucraina – atât Ucrainei și, aș putea spune, și rușilor”, a mai adăugat președintele SUA.
Declaraţiile liderului de la Casa Albă au fost făcute într-un discurs în care a anunţat un embargo asupra importurilor americane de petrol şi gaze ruseşti pentru a ”da o nouă lovitură puternică” preşedintelui Vladimir Putin.
El a cerut, de asemenea, Congresului să adopte un plan de ajutor umanitar şi militar de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina.
„Vom continua să sprijinim poporul ucrainean curajos care luptă pentru ţara sa”, a spus el.
Sprijinul pentru Ucraina, invadată de forţele ruse la 24 februarie, se bucură de o unanimitate politică rară în Congresul american, oficialii aleşi de ambele părţi cerându-i preşedintelui Joe Biden să crească presiunea asupra Moscovei.