Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru jurnalista de la televiziunea publică din Rusia care a intrat în emisie cu un mesaj anti-război

7.459

Curajul jurnalistei de la postul public de televizune din Rusia, care a intrat în cadru cu un mesaj împotriva invaziei ordonate de Vladimir Putin, dar şi a canalului TV, a impresionat o lume întreagă, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a transmis un mesaj de mulțumire.

Într-un video distribuit luni seară, Zelenski a spus: „Le sunt recunoscător acelor ruși care nu încetează să încerce să transmită adevărul, care luptă împotriva dezinformarii și spun fapte reale prietenilor și familiilor lor și îi mulțumesc personal acelei femei care a intrat în studioul Channel One cu un afiș împotriva războiului.”, relatează The Guardian.

Jurnalista a intrat în emisie în direct cu un mesaj anti-război

Marina Ovsiannikova a intrat în cadru în timpul unei emisiuni de știri în direct, purtând o pancartă pe care scria: „Nu războiului! Nu credeți propaganda, vă minte chiar de aici.

Rușii împotriva războiului”. Secvența a durat doar câteva secunde. Agențiile ruse de știri au relatat că ulterior jurnalista a fost arestată și acuzată de „discreditarea forțelor armate”.

Înainte de a incident, jurnalista a întregistrat un mesaj video, ajuns și el pe rețelele sociale, în care spune:

„Din nefericire, în ultimii ani, am lucrat la Canal 1 și am fost implicată în propaganda Kremlinului, iar acum îmi este foarte rușine de asta. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o crimă, Rusia fiind țara agresoare, iar aceasta agresiune este pe conștiința unui singur om. Acest om este Vladimir Putin.

Tatăl meu este ucrainean iar mama mea este rusoaică, iar ei niciodată nu au fost dușmani. Această bijuterie de pe gâtul meu este un simbol al faptului că Rusia trebuie să oprească imediat acest război fratricid. Popoarele noastre frățești încă se vor putea împăca.

Din păcate, în ultimii ani am lucrat la Canal 1 (postul public – n.r.) și m-am ocupat de propaganda Kremlinului și mie, acum, îmi este foarte rușine pentru acest lucru.

Mi-e rușine pentru că am permis să se spună minciuni pe ecranul televizorului. Mi-e rușine pentru că am permis ca rușii sa fie zombificati. Am tăcut în 2014, când toate acestea abia începeau.

Nu am ieșit la mitinguri când Kremlinul l-a otrăvit pe Navalnîi și am urmărit acest regim anti-uman fără a schița nimic și acum toată lumea ne-a întors spatele. Și încă 10 generații de acum încolo nu se vor putea spăla de rușinea acestui război fratricid”.

Marina Ovsiannikova a fost arestată

Grupurile pentru drepturile omului au anunțat că Marina Ovsiannikova a fost arestată și dusă la o secție de poliție din Moscova. Agenția de stat TASS a confirmat că ea urmează să fie acuzată pentru acțiuni publice menite să discrediteze forțele armate ruse, în baza unei legi recent adoptate, care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare.

Moscova a impus o blocadă aproape totală a informațiilor despre război. Oamenii sunt arestați pe stradă chiar și pentru aluzii la opoziția lor față de invazie.

Roskomnadzor, autoritatea care reglementează media în Rusia, a restrictionat accesul la Instagram argumentând că pe platforma de social media prea erau răspândite mesaje anti-război și care îndemnau la violență împotriva soldaților ruși din Ucraina. Și vestea a fost primită cu disperare în special de influencerii care își câștigă existența postând pe această platformă.

Mai exact, în 2020 piața de Instagram influencer marketing din Rusia a fost undeva la 140 de milioane de dolari. Bani pe care, în mare parte, corporații străine îi pompau în economia rusească.

Și asta e DOAR Instagram. Rusia de asemenea a interzis luna aceasta și Facebook care, pe lângă influenceri, mai e gazda a sute de mii de afaceri mici de tot felul, grupuri și alte forme de comunicare.

O instagrameriță chiar a fost linșată digital săptămâna trecută după ce a postat un video lacrimogen în care spunea că tot venitul ei se va evapora începând de luni și că toată munca ei se duce pe apa sâmbetei. Iar internauții au sancționat-o dur pentru aparenta ei lipsă de empatie.

”Nu-i pasă deloc de miile de oameni care mor în război, inclusiv compatrioți de-ai ei. Evident, cea mai mare grijă pe care o are acum e ca nu va mai putea posta imagini cu ce mănâncă”, a scris cineva.

Alți influenceri au fost mai grațiosi și au postat doar o poză cu un mesaj de adio și bineînțeles un îndemn pentru urmăritorii lor să le dea follow pe alte platforme ca Telegram sau VKontakte (care e echivalentul rusesc al Facebook). Este imposibil de spus exact câți bani va pierde economia rusească de pe urma acestor restricții de social media, însă, dacă ne luăm după estimări, suma ar fi de peste jumătate de miliard de dolari pe an.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!