Curtea de la Haga a ordonat oprirea invaziei Rusiei în Ucraina. Kremlinul, acuzat de genocid. Prima reacție a lui Zelenski

558

Curtea de la Haga a dat verdictul în procesul intentat de Ucraina în ceea ce privește invazia teritoriului său de către Federația Rusă. Curtea a ordonat Rusiei să oprească invazia.

Prima reacție a lui Volodimir Zelenski după decizia Curții Penale Internaționale

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat imediat, pe Twitter, la decizia Curții Penale Internaționale de la Haga, care a ordonat Rusiei să oprească invazia.

„Ucraina a câștigat o victorie completă în procesul deschis Rusiei la Curtea Internațională de Justiție. Curtea de la Haga a ordonat oprirea imediată a invaziei. Decizia este obligatorie, potrivit dreptului internațional. Rusia trebuie să se supună sentinței imediat. Ignorarea acestui ordin va izola și mai mult Rusia”, a scris Volodimir Zelenski.

Curtea de la Haga a ordonat oprirea invaziei Rusiei în Ucraina. Ce a spus Zelenski în fața Curții
Curtea de la Haga a dat sentința în procesul deschis de Ucraina împotriva Rusiei cu privire la invazie. Curtea Penală Internațională a ordonat oprirea războiului.

Anterior, preșesintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-o întâlnire video cu Procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan, că sunt peste 1.000 de prizonieri, există probe video, există ceea ce spun prizonierii fără a fi presați ca probe pentru crimele Rusiei.

Decizia Curții Penale Internaționale este preliminară, dar semnificația sa simbolică este imensă. Însă e puțin probabil ca Vladimir Putin să se supună acestei sentințe, având în vedere că, prin această invazie, a încălcat toate regulile de drept internațional. Până la decizia finală, însă, ar putea dura ani de zile.

Reamintim că Ucraina a inițiat acest proces pentru a contesta explicațiile președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, pentru invazie, care acuzau un „genocid” contra separatiștilor pro-ruși din Donbas.