Primii pași spre încheierea războiului. Rusia și Ucraina au redactat un tratat de pace

9.001

După trei săptămâni de război, au început să apară semnale atât din partea Kievului, cât și a Moscovei că ar fi dispuse să ajungă la un compromis cu privire la statutul Ucrainei în relație cu NATO, ceea ce oferă o șansă de a se ajunge la un consens între cele două părți și ca Rusia să își oprească asaltul asupra teritoriului ucrainean.

Se fac primi pași reali pentru încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina. Delegații din cele două țări s-au întâlnit până acum de mai multe ori, însă fără rezultate notabile. De data aceasta, potrivit Financial Times, apar primele semnale pozitive ce duc la gândul că războiul se apropie de final.

Tratat de pace în 15 puncte

Financial Times anunță că Rusia și Ucraina au redactat un tratat de pace ce include 15 puncte. Se pare că cele două state aflate în război sunt pe cale să ajungă la un compromis cu privire la statutul Ucrainei în relația cu NATO.

Kremlinul a spus că părțile discută despre un statut al Ucrainei similar cu cel al Austriei sau Suediei, ambele membre ale Uniunii Europene care se află în afara alianței militare NATO.

Miercuri, preşedinţia ucraineană a anunţat că Ucraina a cerut „garanţii de securitate absolute” în faţa Rusiei, respingând totodată ideea unui „model de neutralitate suedez sau austriac” avansat de Moscova.

Între cele 15 puncte din tratat se menționează încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate.

Cu privire la aceste aspecte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că este prea devreme să dezvăluie orice set de de potențiale acorduri între Moscova și Kiev în ceea ce privește soluționarea conflictului din Ucraina.

Pe de altă parte, consilierul președintelui Vladimir Zelenski a precizat că orice înțelegere cu Rusia vizează retragerea trupelor de pe teritoriul Ucrainei.

Singurul lucru pe care îl confirmăm în această etapă este încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanțiile de securitate din mai multe țări, a precizat Mihailo Podoliak.

Președintele Ucrainei: negocierile au devenit mai realiste

Volodimir Zelenski a anunțat zilele trecute că negocierile cu delegația Rusă au devenit mai realiste și că Moscova nu se mai rezumă doar la a da ultimatumuri. Președintele Ucrainei a dezvăluit că întâlnirile cu reprezentanții Rusiei continuă și că primește semnale că pozițiile din timpul negocierilor sunt mai realiste, dar că este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei.

Condițiile Rusiei pentru încetarea războiului se referă la recunoașterea Crimeei ca teritoriu rus și independența regiunilor separatiste Donețk și Luhansk.

Poziţia noastră este bine cunoscută. Crimeea este o regiune rusă şi acest lucru trebuie recunoscut atât de facto, cât şi de jure, a declarat Dmitri Peskov.

În replică, președintele Ucrainei a transmis că este pregătit pentru dialog, dar nu și pentru capitulare. Zelenski a atras atenția că acesta este un alt ultimatum din partea Rusiei, iar Ucraina nu este pregătită pentru ultimatumuri.

Zelenski a spus marți că Ucraina ar putea accepta garanții internaționale de securitate care să nu includă obiectivul de a adera la NATO, o schimbare de retorică semnificativă din partea Kievului.

„Este clar că Ucraina nu este un stat membru al NATO. Înțelegem acest lucru. Suntem oameni adecvați. Timp de ani de zile am auzit despre uși care ar fi deschise dar am auzit deja că nu putem intra. Iar acest lucru este adevărat și trebuie să îl recunoaștem”, a declarat președintele ucrainean.

Menținerea Ucrainei în afara alianței occidentale a fost una dintre principalele cereri ale Rusiei în lunile dinainte de declanșarea a ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială” de dezarmare și „de-nazificare” a Ucrainei.

„Negocierile nu sunt ușoare din motive evidente”, a declarat Lavrov din Rusia pentru RBC News. „Dar, cu toate acestea, există o oarecare speranță de a ajunge la un compromis”, a adăugat șeful diplomației de la Moscova.