Guvernul SUA declară oficial că armata rusă a comis crime de război în Ucraina

575

Guvernul SUA a declarat oficial că membrii forțelor armate ruse au comis crime de război în Ucraina, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken, citat de CNN.

Declarația oficială a SUA potrivit căreia Moscova a încălcat legile conflictului vine după ce Blinken, președintele Joe Biden și secretarul de stat adjunct Wendy Sherman au spus că, în opinia lor, au avut loc crime de război în Ucraina.

„Astăzi, pot anunța că, pe baza informațiilor disponibile în prezent, guvernul SUA apreciază că membrii forțelor armate ale Rusiei au comis crime de război în Ucraina”, a spus Blinken. „Evaluarea noastră se bazează pe o analiză atentă a informațiilor oferite de surse publice și de serviciile secrete”, a adăugat Blinken.

„Ca în cazul oricărei presupuse infracțiuni, o instanță de judecată cu jurisdicție asupra infracțiunii este responsabilă în cele din urmă pentru determinarea vinovăției penale în cazuri specifice.

Guvernul SUA va continua să urmărească rapoartele despre crime de război și va împărtăși informațiile pe care le adunăm aliaților, partenerilor și instituțiilor și organizațiilor internaționale, după caz. Suntem hotărâți să facem dreptate folosind fiecare instrument disponibil, inclusiv urmărirea penală.”

„Nu putem număra cadavrele. Este un coşmar ceea ce se întâmplă aici”

Rusia comite un „genocid” în Ucraina, a avertizat primarul capitalei ucrainene Kiev, Vitali Kliciko, în timpul unei videoconferinţe cu oficialii oraşului german München, pe care i-a îndemnat să facă presiuni asupra guvernului federal pentru a tăia toate legăturile economice cu Rusia, potrivit DPA.

„Rusia investeşte fiecare euro, fiecare cent, în armata sa”, le-a spus Kliciko oficialilor de la München, oraş înfrăţit cu capitala Ucrainei.

„Ei distrug populaţia civilă. Ei ne distrug ţara”, a afirmat edilul şef al Kievului, subliniind că bombele pe care ruşii le folosesc ucid totul pe o rază de 500 de metri, descriind aceasta drept un atac nu asupra armatei, ci asupra civililor.

„Nu putem număra cadavrele. Este un coşmar ceea ce se întâmplă aici”, a denunţat Kliciko.

În acest context, un cartier rezidenţial din nord-vestul Kievului a fost miercuri dimineaţă ţinta unui bombardament rusesc, soldat cu patru răniţi şi care a avariat mai multe locuinţe, conform unor surse concordante, citate de AFP.

Tiruri de artilerie s-au abătut în cursul dimineţii asupra cartierului Nivki, zona cea mai apropiată de linia frontului la aproximativ cinci kilometri distanţă.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!