Lovitură grea pentru Putin. SUA a decis să ofere Ucrainei „Javelinele de care are nevoie” pentru a învinge Rusia

1.651

Statele Unite au trimis asistenţă militară în valoare de 1,7 miliarde de dolari în Ucraina după debutul invaziei ruse, la 24 februarie, a indicat săptămâna trecută Casa Albă.

SUA sunt hotărâte să furnizeze Ucrainei „armele de care are nevoie” pentru a se apăra împotriva Rusiei, a declarat duminică consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan, în timp ce Ucraina încearcă să obţină mai mult ajutor militar din partea Occidentului.

Sullivan a declarat că administraţia Biden va trimite mai multe arme Ucrainei pentru a împiedica Rusia să acapareze mai mult teritoriu şi să atace civili, atacuri pe care Washingtonul le-a catalogat drept crime de război, potrivit agenţiei de presă Reuters.

SUA au trimis asistenţă militară în valoare de 1,7 miliarde de dolari în Ucraina după debutul invaziei ruse, la 24 februarie, a indicat săptămâna trecută Casa Albă.

Livrările au inclus rachete antiaeriene Stinger, rachete antitanc Javelin, muniţie şi echipament antiglonţ. Însă liderii americani şi europeni sunt presaţi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să trimită armament greu pentru luptele ce se anunţă în estul ţării, unde Rusia este aşteptată să-şi intensifice eforturile.

„Vom da Ucrainei armele de care are nevoie pentru a-i înfrânge pe ruşi şi a-i împiedica să cucerească mai multe oraşe şi localităţi în care comit aceste crime”, a declarat Sullivan la emisiunea „This Week” de la ABC News.

Moscova a respins acuzaţiile de crime de război din partea Ucrainei şi a ţărilor occidentale.

Statele Unite au trimis asistenţă militară în valoare de 1,7 miliarde de dolari Ucrainei de când Rusia a lansat invazia sa la 24 februarie, a declarat Casa Albă săptămâna trecută.

Transporturile de arme au inclus rachete defensive antiaeriene Stinger şi antitanc Javelin, precum şi muniţii şi veste antiglonţ. Dar liderii americani şi europeni sunt presaţi de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să furnizeze arme şi echipamente mai grele pentru a angaja Rusia în regiunea de est a ţării, unde se aşteaptă ca Rusia să-şi intensifice eforturile militare.

Un sondaj CBS News publicat duminică a arătat un sprijin larg în rândul americanilor pentru trimiterea mai multor arme în Ucraina.

Potrivit sondajului, care a fost realizat săptămâna trecută, în timp ce au apărut ştiri despre atacurile ruseşti asupra civililor, 72% dintre cei intervievaţi sunt în favoarea trimiterii mai multor arme, în timp ce 78% susţin sancţiunile economice împotriva Rusiei.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat luni că forţele ruse au ucis la Mariupol zeci de mii de oameni și le-a cerut sud-coreenilor arme de luptă pentru a se apăra de invadatorii ruși, transmite Reuters.

Într-un discurs transmis prin legătură video în parlamentul de la Seul, Zelenski a cerut Coreei de Sud orice ajutor militar pe care îl poate oferi.
„Mariupolul a fost distrus, sunt zeci de mii de morţi. Cu toate acestea, ruşii nu îşi opresc ofensiva”, a susţinut liderul de la Kiev, citat de Agerpres.

Reuters notează că confirmat distrugerile pe scară largă din oraşul-port de la Marea Azov, dar nu a reuşit să verifice exactitatea estimării numărului de morţi.

„Ucraina are nevoie de diferite tehnologii militare, de la avioane la tancuri”, a spus el. „Coreea de Sud ne poate ajuta”, a adăugat Zelenski.
„Rusia amenință Europa, nu doar Ucraina și nu se va opri decât dacă este forțată să se oprească. Rusia a distrus sute de piese din infrastructura cheie a Ucrainei, inclusiv cel puțin 300 de spitale”, a mai transmis președintele ucrainean.

„Zeci de mii de soldați ruși sunt adunați pentru următoarea ofensivă. Ucraina are nevoie de mai mult ajutor dacă vrea să supraviețuiască războiului”, și-a încheiat mesajul președintele Zelenski.

Mesajul vine după ce ministrul sud-coreean al Apărării, Suh Wook, a discutat telefonic vineri cu omologul său ucrainean, Oleksi Reznikov, la solicitarea acestuia. Reznikov a mulţumit pentru ajutorul umanitar şi alimente şi a cerut Coreei de Sud să trimită în Ucraina arme antiaeriene, a comunicat luni Ministerul Apărării de la Seul.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!