
Prăjitura cu cremă de vanilie, glazură de ciocolată și blat de mac
Ingredientele din care vor ieși 3 foi pentru blat:
80 g făină, 6 albușuri, 30 ml ulei, 180 g zahăr, 250 g mac măcinat, un praf de sare,3 linguri nuca de cocos, o fiola esență de vanilie sau un plic zahăr vanilat .
Ingredientele pentru cremă:
60 g faina, 500 ml lapte, 250 g unt min 80%, 6 galbenusuri, 150 g zahar, un varf de cutit de sare, miezul de la un baton de vanilie
Ingredientele pentru glazura:
75 g smantana pentru frisca, 150g ciocolată neagră
Mod de preparare
Prepararea blatului pentru foi:
Se bat albușurile spumă tare. Se bat albusurile cu sarea pana se spumează si isi dublează volumul, se intăresc si se albesc ca o bezea.
Se adaugă in compozitie zahărul si se amesteca pană ce zaharul se topeste complet, apoi se adauga uleiul incet si se continua amestecarea cam un minut. Pe aceasta se presara faina si se amesteca, apoi se adaugă incet nuca de cocos, macul si esenta de vanilie.
Se amestecă cu miscări verticale pană se omogenizează bine amestecul si se obtine un aspect aerat ca la pandispan. Amestecul obtinut se toarnă intr-o tavă cu dimensiunea de 25 /30cm unsă cu unt si tapetată cu hartie de copt. Se coace blatul la 200 grade cam 10-15 minute. După ce s-a copt se lasă la răcit.
Blatul nu va fi foarte crescut. Cand blatul s-a racit se taie cu un cutit pe lungime in trei foi egale. Foile trebuie sa fie destul de subtiri dar daca vreti foi mai groase se vor dubla cantitatile la ingrediente.
2. Prepararea cremei
Amestecați gălbenușurile cu zahărul și zahărul vanilat într-un bol. Se adaugă laptele, praful de amidon si esenta de vanilie, apoi se amesteca bine cu telul să nu facă cocoloase si se pune compozitia la fiert la foc mic, amestecand continuu pană se ingroasă bine budinca.
Apoi crema se lasa la răcit. Cand aceasta este rece se adaugă untul tinut la temperatura camerei, tăiat in cubulete si se bate 3-4 minute pană se obtine o cremă fină. Impartiti crema in două părti egale.
3. Prepararea glazurii
Intr-un castron metalic puneti ciocolata taiata bucătele si smantana si se pune la topit la foc mic. Se mixeaza pană ciocolata se topeste toata, apoi se toarna uniform intr-un strat peste ultimul blat.
Asamblarea prăjiturii
Pe un platou intins se pune atent prima foaie de blat, apoi se intinde uniform peste ea o portie de cremă. Se completează cu cea de-a doua foaie, se intinde uniform restul cremei si se adauga cea de-a treia foaie de blat. Se presează incet.
Peste aceasta foaie de blat se toarnă glazura caldă si se intinde uniform cu o spatulă. Lasam prăjitura la rece cam 3 ore apoi se poate taia in portii si servi.
Secretul unui preprat gustos și reușit trebuie făcut cu pasiune…
POFTĂ BUNĂ!