Va intra in vigoare la 1 septembrie 2022. Schimbare majora in invatamant

3.159

Schimbare majora in invatamant. Profesorii vor incheia o singura medie anuala.

Numarul de note la fiecare disciplina este cu cel putin trei mai mare decat numarul de ore alocat saptamanal disciplinei, se arata in noul Regulament-cadru de organizare si functionare aunitatilor de invatamant preuniversitar.

Ministerul Educatiei a anuntat marti ca a fost semnat si transmis spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei ordinul de ministru care aproba noul Regulament-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP).

Acesta va intra in vigoare la 1 septembrie 2022.

Noul regulament este adaptat structurii anului scolar si reglementeaza utilizarea catalogului electronic, pentru inceput in unitati-pilot.

„Numarul de calificative/note acordate anual fiecarui elev, la fiecare disciplina de studiu, este stabilit de catre cadrul didactic, in functie de numarul unitatilor de invatare si de numarul saptamanal de ore prevazut in planul-cadru.

La fiecare disciplina numarul de calificative/note acordate anual este cu cel putin trei mai mare decat numarul de ore alocat saptamanal disciplinei in planul-cadru de invatamant.

Modul de incheiere a situatiilor scolare:

la fiecare disciplina se incheie anual o singura medie, calculata ca medie aritmetica din numarul de note acordate pe parcursul anului scolar”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei.

Acesta mai prevede eliminarea dispozitiilor referitoare la exmatricularea elevilor, avand in vedere faptul ca dreptul la educatie este de ordin constitutional.

Prin urmare, masura exmatricularii va fi posibila numai pentru invatamantul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

De asemenea, a fost eliminata orice dispozitie/trimitere care da posibilitatea colectarii de fonduri banesti de la parintii elevilor.