Ministrul Muncii a facut anuntul. Majorari salariale din luna august.

718

Ministrul Muncii, Marius Budai, a anuntat ca vor fi majorari salarile din luna august pentru cei din sectorul bugetar.

Acesta a precizat ca de cresteri vor beneficia si angajatii ministerelor Culturii, Transporturilor si cei ai Institutului National de Statistica.

“Incepand cu luna august o sa se acorde o patrime din diferenta dintre salariul de baza prevazut de legea cadru nr 153/2017 pentru anul 2022 si luna decembrie 2021”, a declarat Budai, sambata, la Antena 3.

Ministrul a fost intrebat si despre o majorare salariala pentru functionari din cadrul ministerelor Culturii, Transporturilor si INS.

“Este un memorandum care a fost aprobat in Guvern pentru salariile din INS si o echilibrare a ceea ce inseamna salariile din ministerul Culturii si Ministerul Transporturilor”, a explicat ministrul Muncii.

Intrebat care este impactul bugetar al acestor masuri, Marius Budai a raspuns:

“S-a facut o analiza a tuturor bugetelor, s-a discutat cu aproximativ toti ordonatorii de credite, in special cu ministerele.

Aceste majorari salariale se vor acorda cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate prin legea bugetului pe fiecare ordonator principal de credite. Nu se vor acorda la rectificarea bugetara sume suplimentare”.

Legea pensiilor urmează să fie modificată, iar Guvernul promite o majorare de la 1 ianuarie 2023. Anul acesta, pensionarii au primit o majorare de 10% a punctului de pensie.

Se recalculează pensiile românilor, iar la sfârșitul anului 2022, legea ar trebui să fie gata, potrivit declarațiilor făcute recent de ministrul Muncii, Marius Budăi.

Potrivit acestuia, este nevoie de sursa bugetară pentru a rezolva inechitățile din sistem, „pentru că eu nu cred ca cineva se gândea să rezolve inechităţile prin tăierea din banii celor care au pensii mai mari şi să dea la ceilalţi, eu nu cred că se poate aşa.”

Peste cinci milioane de pensionari există în acest moment în România, mulți dintre ei chinuindu-se să trăiască de pe o zi pe alta. Pensia medie se învârte pe la pragul de 1.600 de lei, în timp ce un sfert dintre pensionari sunt nevoiți să se descurce cu venituri de 1.000 de lei pe lună.

„Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma „votului” în care economia funcţionează în acest an. Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a declarat Adrian Câciu.

În 2022, pensionarii beneficiază de o majorare de 10% a punctului de pensie, mai exact de la 1.442 lei la 1.586 lei, în timp ce pensia minimă a crescut cu 25%. Potrivit unor surse, de la 1 ianuarie 2023, ar fi vorba de o creştere de 10%.

„În paralel, noi continuă să luăm filă cu filă toate cele 5 milioane de dosare, care sunt perioadele cu contributivitate, care nu, pentru că atunci când vom termina consultarea cu Banca Mondială, să putem intra în normal, cu acea formulă sau cu una îmbunătăţită.