Iarna se întinde din nou peste țară: intră în vigoare coduri galbene de ninsori. Zonele unde va ninge abundent

789

Iarna nu se lasă dusă uşor. Viscolul puternic a măturat zonele înalte de munte. În cele mai multe staţiuni rafalele au suflat cu peste o sută de kilometri la oră. În Baia Mare a fost potop, în schimb. Canalizările din oraş n-au mai făcut faţă cantităţilor mari de apă. Vremea rea continuă şi se intensifică: din această noapte vor intra în vigoare mai multe coduri galbene.

În unele zone din ţară, iarna a lovit deja. În Cluj, pe Vârful Vlădeasa, dar şi în stațiunea Buscat din Muntele Băișorii este viscol iar vântul suflă zăpadă cu 120 de km pe oră. La cota 1.800, rafalele au măturat totul în jur.

Snow Day, cea mai mare sărbătoare a zăpezii din Transilvania, a fost amânată din cauza condiţiilor meteo. Zeci de copii şi adulţi trebuiau să se întreacă la concursul de schi alpin, dar vremea le-a dat planurile peste cap. Vizibilitatea extrem de scăzută i-a ţinut şi pe turişti departe de distracţie.

Şi în Caraş Severin, pe Muntele Mic, a nins încă de la primele ore ale dimineţii fără oprire. Stratul de zăpadă proaspăt depus depăşeşte 30 de centimetri. Pe Muntele Semenic, în schimb, a plouat toată ziua şi a fost ceață. Termometrele au indicat până la patru grade Celsius.

Până luni la ora 12.00.aria precipitațiilor se va extinde treptat dinspre regiunile vestice și va cuprinde aproape toată țara. Vor fi ploi, iar mai ales la altitudini de peste 1500 m lapovițe și ninsori, însă din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 februarie) se vor transforma treptat.

Astfel vor predomina ninsorile în vest, nord și centru, precum și în zonele montane unde se va depune strat consistent de zăpadă. Pe toată perioada se vor acumula peste 60…80 l/mp, cu precădere în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali.

Vântul va avea temporar intensificări pe creste, cu viteze mai mari pe parcursul zilei de sâmbătă, când rafalele vor depăși 70…80 km/h și va fi viscol; tot atunci vor fi intensificări local și în restul țării, în general de 50…60 km/h, potrivit ANM.

Vreme schimbătoare de la o oră la alta, în zonele de munte

În Maramureş, la Borşa, vremea s-a schimbat brusc de la o oră la alta. Vântul a suflat cu putere, iar admnistratorii au fost nevoiţi să închidă telegondola. Dacă la munte a viscolit, la oraş a plouat cu găleata. Ieşirea din oraşul Cavnic a fost complet blocată de aluviuni, iar pompierii şi drumarii au încercat să degajeze drumul.

În municipiu Baia Mare canalizările au refulat. Ploaia torenţială a dat peste cap şi un meci de fotbal din liga a doua, care a fost anulat. În Galaţi dacă nu a plouat, a bătut vântul. Rafalele au fost atât de puternice încât au adus vegetaţia uscată pe Drumul Naţional. Tot în Galaţi, vântul a pus la pământ un copac. Arborele bătrân a distrus complet trei maşini.

Nu scăpăm încă de iarnă. Coduri galbene de ninsori în mai multe zone din țară

Din această seară iarna se întinde peste ţară. Vor intra în vigoare coduri galbene de ninsori. Vor fi afectate zone din nordul, centrul ţării şi vestul ţării. De asemenea, în Banat, Crișana, Maramureș și restul Transilvaniei vor fi precipitații mixte, în cantităţi moderate.

Un alt cod galben care va intra în vigoare de mâine o să împartă ţara în două. În timp ce în Ardeal va fi iarnă în toata regula, în sud şi sud-est se anunţă vreme ca de mijloc de primăvară cu temperaturi de până la 21 de grade Celsius.

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!