Sirop de păpădie

4.839

INGREDIENTE pentru 600 ml sirop:

200g flori de păpădie complet înflorite(doar floarea fără tulpină),
750 ml apă,
500gr zahăr,
1 lamaie intreaga

MOD DE PREPARARE:

Florile de papadie proaspat culese se spala intr-un bol cu apa rece.Nu le spalati sub jet de apa rece intrucat isi vor pierde polenul și petalele se vor zdrobi. Umpleti un bol cu apa rece, adaugati florile, treceti usor cu o spatula printer ele sa eliminati praful sau unele mici insecte care stau ascunse în flori.

Repetati procedeul de 2 ori,apoi scoateti florile la scurs intr-o sita. După ce florile s-au scurs, incepeti sa scoateti usor toate petalele papadiei,sa le smulgeti usor și aruncati partea verde pe care stau, intrucat aceasta este amară. Intr-o oala de 2 litri se colecteaza petalele de păpădie si peste ele se adauga cei 750 ml apa si lamaia taiata in rondele.Daca mai raman parti verde printre petale,nu va ingrijorati intrucat acestea vor fi inlaturate prin strecurare in etape 2.

Se pune oala pe foc și se aduce totul la punctul de fierbere. Lasati petalele să fiarbă în clocot potrivit, amestecând din când în când, pentru circa 8 minute. După 8 minute se opreste focul, se acopera oala cu capacul și se lasa lichidul să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Dupa ce s-a racit se pune oala in frigider și se lasa acolo peste noapte. A doua zi, lichidul din oala se strecoara printr-o sită fină,peste care am pus un tifon curat,si se apasa bine cu o lingura deasupra petalelor ca să se scurgă tot lichidul din ele.

Se toarna extractul de păpădie într-o cratiță, se adauga zaharul se pune cratita pe foc si se fierbe. In timpul fierberii la suprafata se va forma o spuma pe care o vom inlatura cu o lingură. Se lasa siropul să fiarbă până când scade si incepe sa se ingroase. Pentru un sirop nici prea gros nici prea subtire aproximativ 30 de minute de fierbere sunt suficiente.

Ca să-l il putem pastra cat mai mult timp, siropul de păpădie se toarnă cât este fierbinte în sticle/sau borcane sterilizate și se sigilează cu dopuri/sau capace sterilizate. Pe timpul verii sau un zilele calduroase,diluat cu putina apa minerala este o bautura racoritoare foarte gustoasa.

Cele mai indicate frunze și flori de păpădie sunt cele tinere. Acestea se culeg ori primăvara, imediat cum a aparut papadia, ori toamna târziu, atunci când apar frunze noi. Florile de păpădie se culeg usor cu mâna, dar se aleg în special florile colorate puternic. Se culeg frunzele de păpădie, mai ales cele late, care se taie cu ajutorul unui cuțit exact de sub mijlocul rozetei. Rădăcina de păpădiese recoltează fie cu mâna, fie cu ajutorul unei lopeți. Cel mai indicat este ca recoltarea să se facă după ce ploua, atunci când pământul este moale.

Sirop de păpădie – beneficii și proprietăți:

Frunzele și florile de păpădie au în compoziţie săruri de potasiu, cumarine si flavonoide. În scop terapeutic, de la păpădie se folosesc frunzele, dar și florile care conţin vitaminele A, B, C, D şi H, luteina, betacaroten. Păpădiile conţin foarte mult potasiu, iar acesta ajută la reglarea tensiunii arteriale.

De asemenea, datorită efectului detoxifiant, preparatele cu păpădie favorizează secrețiile biliare și hepatice și ajută la îmbunătățirea funcției ficatului, precum și în cazul ficatului afectat de consumul de alcool, potrivit unor studii. Papadiile stimulează sistemul imunitar

Mai multe studii au arătat proprietățile antimicrobiene și antivirale ale păpădiei, astfel că planta poate contribui la capacitatea organismului de a lupta contra infecțiilor. Păpădia este plină de antioxidanți puternici, are rol antiinflamator,

Va dorim pofta buna si spor la gatit reteta de sirop de papadie!

Nu ai acces la copierea textului sau a imaginilor! Mulțumim de înțelegere!